Fosil enerji rezervlerinin ciddi oranda tükenmiş olmasının yanında, dünyanın yeşil varlıkları önemli oranda tahrip edilmiş, temiz içme suyu kaynakları sınırlanmış, küresel iklim değişikliği gündeme gelmiştir. Bu nedenlere bağlı olarak dünyada alternatif enerji kaynakları önem kazanmıştır. 2008 yılında OECD ülkelerindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı % 5,2 iken 2030 yılı tahmini olarak bu oran %19,5 olarak ön görülmektedir. Dünyadaki bu değişimlere bakıldığında alternatif enerji kaynakları olan rüzgar, güneş, jeotermal, hidroelektrik, hidrojen, biyokütle gibi enerji alanlarına bir yönelim olduğu görülmektedir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2023 yılına kadar; ülkemizdeki elektrik arzındaki alternatif enerji payını %1’den % 30’un üzerine çıkarmayı hedeflemektedir. Bu hedef özellikle başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’de alternatif enerji sektöründeki iş ve istihdam olanaklarının da çok ciddi bir şekilde artış göstereceğinin bir göstergesi niteliğindedir.
Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye, coğrafi konumu, ekolojik yapısı, tarım ve sanayi sektöründeki gelişmişliği nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Özellikle İzmir rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kapasitesi açısından öne çıkan iller arasındadır.
İzmir Kalkınma Ajansı’nın(İZKA) hazırlamış olduğu ‘2014-2023 İzmir Bölge Planı’na göre rüzgar enerjisi açısından 1.854,2 MW’lık teorik kapasitesi bulunmaktadır. Bu potansiyelin ancak % 2,6’sı kullanılabilirken, potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi’nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün olacaktır. Güneş enerjisinden yararlanma açısından da en avantajlı iller arasındadır. Türkiye’nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan Antalya bölgesinde oran % 20 iken, İzmir’de ise % 15-18 civarındadır. İzmir’de kullanıma elverişli tarım alanlarının bulunması, hayvansal ve bitkisel atık miktarı açısından da yüksek bir potansiyeli içermektedir ve biyogazdan elektrik üretimi için 537 MW’lık bir potansiyele sahiptir. Jeotermal kaynaklar açısından da oldukça zengin olan İzmir’in tüm potansiyelinin kullanılabilmesi durumunda şu anki durumdan 5 kat daha fazla konutun ısıtılabilmesi mümkün olacaktır. Yine İZKA’nın hazırlamış olduğu İzmir ili Yenilenebilir Enerji Sektör Analizi’ ne göre Türkiye’deki kurulu gücün % 41’i Ege Bölgesi’nde ve Ege Bölgesindeki rüzgâr enerjisi kurulu gücünün % 40’ı da İzmir il sınırları içerisinde yer alarak ilk sırayı almıştır. İZKA’nın analizine göre şu an %2,6 olan Rüzgar Enerjisi kullanım oranı, 2015 yılına kadar yeni kurulumlarla birlikte % 4,5’e, 2023 yılına kadar ise %10’a ulaşacaktır.
Dolayısıyla mevcut potansiyel ve ilerleyen yıllarda oluşabilecek ihtiyaçlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji sektöründe yetişmiş teknik eleman ihtiyacı artacaktır. Bu bağlamda Yaşar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı, enerji sektörü temsilcileriyle işbirliği sağlayarak bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamayı hedeflemektedir. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı mezunları sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı malzeme üreten işletmelerde veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten işletmelerde çalışabilirler. Ayrıca enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler. Program kapsamında öğrenciler, enerji sektörü temsilcileriyle işbirliği içinde eğitimlerini tamamlayabilecek ve stajlarını yine bu sektörlerde yapabileceklerdir. Program dahilinde yüksek başarıya sahip öğrenciler, 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapıp mühendis olarak mezun olabileceklerdir.
Program Çıktıları
- Matematik, fen bilimleri ve alternatif enerji konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik, kapsamlı ve titiz şekilde çözme.
- Uygun teknikleri, becerileri ve bilimsel araçları kullanarak karmaşık Alternatif Enerji Kaynakları problemlerini çözme.
- Modern performans değerlendirme araçlarını uygulayarak gerçek kısıtlar altındaki karmaşık süreçleri ve sistemleri analiz etme ve tasarlama.
- Deneyleri ve sayısal benzetimleri tasarlama, gerçekleştirme ve analiz etme.
- Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma ve internetteki veri bankalarını ve diğer kaynakları etkili şekilde tarayabilme.
- Takımlarda çalışma ve diğerleriyle etkin bir şekilde işbirliği yapma.
- Bağımsız olarak çalışma ve insiyatif kullanma.
- Fikirleri ve bulguları; teknik raporlar, sunumlar ve diğer formları kullanarak etkin bir şekilde aktarabilme.
- Türkçe’nin hem sözlü hem de yazılı biçimlerinde etkin iletişim kurma.
- İngilizceyi akıcı bir şekilde kullanarak meslektaşlarla kolayca işbirliği yapma ve Alternatif Enerji Kaynakları ile ilgili küresel kaynaklara ulaşma ve takip etme.
- Yaşam boyu öğrenme ve sürekli eğitim için sağlam bir temel ve motivasyon; bilgiye ulaşma, bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etme becerisi; mevcut kaynaklardan istenilen bilgiyi belirleme ve çıkarma.
- Mesleki ve etik sorumluluklarının önemini anlama, mesleki etik çerçevesinde karar verebilmek için ilkeler, yönetmelikler ve diğer rehber niteliğindeki kaynakların farkında olma.
- Güncel konular ve Alternatif Enerji Kaynakları uygulamalarının küresel ve sosyal etkileri konusunda bilgi sahibi olma; çevre, sağlık ve güvenlik boyutlarını saptayabilme.
Danışma Kurulu:
Hüseyin VATANSEVER EBSO Meclis Üyesi
Kemal ZORLU MAZHAR ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Selen ÇEKİNİR YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Öğretim Görevlisi